Három kirándulás ötlet hazánk tájain

0
1003

Megjött a tavasz, végre jó az idő egy kiadós, tartalmas kiránduláshoz.

CSOBÁNKA ÉS AZ OSZOLY

Pesttől alig 20 percnyi autózás után elérkezhetünk a gyönyörű helyen fekvő Csobánkára. A tájat az Oszoly kopár sziklái uralják. A szikla tetejére kirándulójelzéssel ellátott ösvény vezet. Kicsit bátrabbak megpróbálhatnak járható utat találni a sziklás részen. Tapasztalt vezetőmmel már első alkalommal sikeresen felmásztam. Ez igazi családi kalandtúra lehet, ahol azok az apukák, akik már haladtak hasonló helyen, könnyedén segíthetik akár 5-6 éves gyermekeiket is. A csúcsról bámulatos kilátás nyílik a szomszédos hegyekre és Csobánkára.

Ha merészebbek és kalandvágyóbbak vagyunk, megpróbálkozhatunk a sziklamászással, van rá több helyen is, különféle nehézségi fokban lehetőségünk. Szükség lesz a hegymászáshoz szükséges felszerelésre és valakire, aki beavat használatának tudományába. Egy könnyebbnek ítélt helyen kötél nélkül másztunk fel, de visszagondolva felelőtlen kockázatnak tűnt. Akár rossz vége is lehetett volna az adrenalindús élménynek.

      

“DÖMÖRKAPU” VÍZESÉS A PILISBEN

Szentendrétől alig 10 perces autóútra található a Dömör-kapu vízesés, mely télen nyáron felüdülést jelent a hétköznapok rohanó tempója után. A kiépített parkolótól 2 perc séta a vízesés, így kisgyermekkel is nyugodtan nekivághatunk. A patakparton számtalan kreatív játéklehetőség adódik, amit általában jobban élveznek a gyermekek, mint a drágán vásárolt játékokat.

A környék erdőkkel borított, kellemes erdei sétát tehetünk a Bükkös patak völgyébe. Aki ennél is több testmozgásra vágyik, akár biciklire is pattanhat.

     

A PILISBOROSJENŐI “EGRI VÁR”

Sokan nem tudják, hol forgatták az Egri Csillagok című film csatajeleneteit. A titok többé nem titok. Természetesen nem Egerben, hanem Budapesttől pár kilométerre, Pilisborosjenőtől nem messze építették fel a díszletként szolgáló kőfalakat. A romos falak a forgatás lezártával is megmaradtak. Kirándulási célpontnak kiváló, mert a hely csodálatos. Útközben megtekinthető a Teve szikla, ami a környék másik nevezetessége.